In november 2018 is, in het kader van Kulturele Haadstêd 2018, opnieuw een expositie van Sjoerd Huizinga in Galerie Jan Reinder Adema. Na een uiterst succesvolle tentoonstelling in 2015 is het weer gelukt om niet eerder getoond werk van deze unieke Friese kunstenaar in Damwâld te laten zien.

Sjoerd Huizinga (1898-1972) is waarschijnlijk de meest experimentele schilder van de naoorlogse expressionistische Friese kunstenaarsgroep Yn’e line.

Stacks Image 4034

De leden van deze groep waren allen autodidact en kregen schilderles van o.a. Herman Dijkstra van het Groninger kunstenaarscollectief “De Ploeg”. Hun thema’s waren het landschap, het merengebied, schepen, dorpen, boerderijen, dieren en mensen uit eigen omgeving.

In Museum Dr8888 is momenteel een grote overzichtstentoonstelling van Yn’e line te zien.

Stacks Image 731

Sjoerd Huizinga heeft in Friesland en Groningen gewoond en schilderde zijn omgeving op een experimentele manier met een ingetogen kleurgebruik.
Toen hij naar Haren verhuisde kwam hij in aanraking met leden van “De Ploeg”. Hij ging daarbij ook naar Blauwborgje, dé gezamenlijke plek van “De Ploeg”, om te schilderen.

Als kunstenaar vond hij het niet altijd nodig om zijn werk te signeren.
Echter de manier van schilderen en tekenen én het kleurgebruik zijn op zichzelf al een signatuur van zijn werk. De behoefte om zijn werk te laten zien is in zijn latere periode spaarzaam geweest.
Vandaar dat deze expositie opnieuw een prachtige gelegenheid is om de “vergeten” kunstenaar Sjoerd Huizinga alleen voor het voetlicht te brengen.

Deze expositie is opnieuw tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de familie Huizinga.

Deze bijzondere expositie is van 2 t/m 24 november te bezichtigen op vrijdag en zaterdag van 13:30 – 17:00 uur (en op afspraak)

Stacks Image 4030