In Galerie Jan Reinder Adema te Damwâld is de unieke expositie “Droomwerken” te zien van Marte Röling.

Zij studeerde vanaf haar zestiende aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar ze onder andere les kreeg van haar vader.
Van jongs af aan wilde Röling monumentaal werken, waardoor kolossale sculpturen, glas-appliqué's, plafondschilderingen en theaterdecors ontstonden. Vanaf 1959 exposeerde zij in Europa en de Verenigde Staten.

Stacks Image 4032

Bekende ontwerpen van haar zijn o.a. het vlaggenmonument voor het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, Schrijvende hand (1975) in de top van de gevel van het ING-kantoor te Leeuwarden en de portretten van koningin Beatrix en prins Claus in de jaren tachtig.

In 2014 ontving Marte Röling de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap verbonden aan de Huisorde van Oranje uit handen van koning Willem-Alexander.

De expositie “Droomwerken” bestaat uit een selectie van een recente serie werken. Het zijn foto’s, meestal door haarzelf gemaakt, op verschillende plaatsen in de wereld waarop zij beelden heeft geschilderd. Beelden die in werkelijkheid niet of nauwelijks te realiseren zijn. Niet alleen vanwege de locaties, maar ook vanwege de materialen die in werkelijkheid niet bestaan of nog niet zijn uitgevonden.

Stacks Image 4034

Deze expositie is te bezichtigen in de gehele maand mei

mei

vrijdag 4 - 11 - 18 - 25
zaterdag 5 - 12 - 19 - 26

Open 13:30 - 17:00 uur (en op afspraak)